Leren terwijl je werkt
Carrosseriebouw leer je vooral door het te doen. Daarnaast heb je ook theorie nodig. 

Als je wilt gaan leren in de carrosseriebouw moet je in ieder geval een vmbo-diploma of gelijkwaardig niveau hebben. Je kunt alleen de mbo-opleiding volgen als je ook een leerbaan bij een erkend leerbedrijf hebt. Wij helpen je bij het kiezen van een school en bij het zoeken van een geschikt leerbedrijf. Door 1 dag in de week naar het ROC te gaan en 4 dagen te werken, heb je na 2 jaar al veel werkervaring en een diploma Carrosseriebouwer (niveau 2) of constructiewerker (niveau 2). Vervolgens kun je nog kiezen voor de opleiding Eerste Carrosseriebouwer (niveau 3). Dit is de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). 


Je kunt worden opgeleid voor verschillende beroepen:

  • Carrosseriebouwer (niveau 2)
  • Eerste Carrosseriebouwer (niveau 3)
  • Constructiewerker (niveau 2)


ROC's Carrosseriebouw
De opleidingen voor de carrosseriebouw kun je volgen op mbo 2 en 3 niveau bij:
Deltion College Zwolle
ROC Leiden
Automotive College Nieuwegein
Summa College Boxtel (vanaf augustus 2018)

 

ROC's Constructiemedewerker

De opleiding constructiewerker kun je volgen op mbo-niveau bij meer dan 30 ROC’s, te vinden via ‘zoek een leerbedrijf’, ‘mbo constructie’.

 

Je toekomst

Binnen de carrosseriebranche zijn er veel mogelijkheden om je verder te ontwikkelen op technisch vlak. Je kunt allround carrosseriebouwer worden of je verder specialiseren in een onderdeel van de nieuwbouw van carrosserieën. Of je kunt je gaan toeleggen op het onderhoud aan en/of repareren van carrosserieën. Ook is het mogelijk je verder te ontwikkelen tot werkvoorbereider, tekenaar-constructeur of door te groeien op management niveau. Met een ruim aanbod aan cursussen en trainingen kun je veel kanten op en dat wordt beloond.

 

Heb je bovenstaande opleidingen al gevolgd en wil je je verder specialiseren op je vakgebied of je juist verbreden? Hiervoor kun je je melden bij het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Carrosseriebranche  of bij RAI CarrosserieNL en wij helpen je verder.

Deze website is een initiatief van RAI CarrosserieNL, de vereniging voor Nederlandse carrosseriebouw- en trailerbouwbedrijven en is tot stand gekomen door steun van VOC en OOC.